sobota, 31 października 2015

Kapusta pieczona



Kapusta pieczona w piekarniku 

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania 1 godzina

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
2 szt. podgrzybek lub borowik suszony
1/2 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3  łyżeczki "Magi"  
szczypta soli do smaku




 Sposób przygotowania :
Kapustę odsączamy z soku ściskając mocno w rękach , bez krojenia wkładamy do naczynia żaroodpornego , dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki oraz grzybki (suszone grzybki wcześniej moczymy w ciepłej wodzie). Zalewamy wszystko szklanką wody i na rozgrzany piekarnik do 200oC wkładamy na 1 godzinę. Pieczemy pod przykryciem. W czasie pieczenia mieszamy wszystko 1 lub 2 razy (można dolać odrobinę wody , jeżeli uważamy że kapusta jest zbyt sucha). 
Danie gotowe!!!!
Propozycja podania
Golonka pieczona
Ziemniaki pieczone






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz