Blok czekoladowy
Hit z mlekiem granulowanym
Czas przygotowania 30minut (Koszt ok. 18zł)
Składniki :
1. opakowanie Mleka Granulowanego 250g2. kostka masła 82% tłuszczu
3. pełna "czubata" szklanka cukru pudru
4. 3/4 szklanki zimnej wody
5. 20 szt. orzechów włoskich
6. 10 dkg rodzynek
7. 3 łyżki kakao
8. 2 opakowania herbatników
Dla przełamania smaku polecam dodać:
9. orzechy solone 10 dkg lub 5 ziarenek soli morskiej
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę , dodajemy kostkę masła , cukier , kakao i mieszamy wszystko na wolnym ogniu (UWAGA : nie doprowadzić do wrzenia to musi się tylko ładnie wszystko rozpuścić i wymieszać). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (lekko ciepłe!). Przelewamy do wyższego naczynia i dodajemy po trochu granulowanego mleka mieszając lub miksując blenderem.
W drugim naczyniu namaczamy rodzynki w gorącej wodzie przez około 10 minut , odcedzamy i wrzucamy do przygotowanej masy. Obrane orzechy oraz herbatniki delikatnie kruszymy i dodajemy do bloku. Wszystko delikatnie mieszamy dużą łyżką.
".......dla tych co lubią przełamać smak można dodać odrobinę soli morskiej , lub orzeszków solonych. Dodajemy to zaraz po ostudzeniu przy mieszaniu razem z rodzynkami....."
Przygotowany blok przekładamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym, odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Gotowe !!!!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń