sobota, 31 października 2015

Pieczona Golonka


Golonka bez kości z piekarnika

  Czas przygotowania 1,5 godziny (na 1kg mięsa godzina w piekarniku 200oC)



Dla 4 osób 
Składniki:
1.  golonka wieprzowa 2 szt. lub 3 szt. (1,2kg) - bez skóry i kości 
2. marynata własna : 
- olej rzepakowy lub słonecznikowy ok. 100ml
- czosnek granulowany ( 1/2 łyżeczki)
- kurkuma (1/2 łyżeczki)
- Delikat do mięs, np. Knorr (1 łyżka)
- gorczycy (1/2 łyżeczki)
- majeranek (2 łyżeczki)
- liść laurowy (1 szt.)
- pieprz ziarnisty (3 szt.)
- sól (do smaku w zależności jak kto lubi :-)))
3. sos do smarowania mięsa: - ketchup (100 ml)
- ząbek czosnku
- papryczka chilli 
- majeranek
- sól  
                                      


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa na noc 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki które wymieniłam w pkt. 2 (marynata własna) i mieszamy wszystko razem , tak przygotowaną marynatę łączymy z umytym uprzednio mięsem i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia układamy golonki do żaroodpornego naczynia ( pamiętaj nie zamykaj go przykrywką) i pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny przy 200oC. Ja ustawiam piekarnik na termoobieg. Golonki przekręcamy i podlewamy wodą (1,5 szklani ) i resztą marynaty jeżeli została w misce co jakieś 30minut. Pół godziny przed końcem pieczenia golonki smarujemy sosem 
Sosem jak w pkt.3. Składniki do sosu mieszamy razem , czosnek i papryczkę chilli możemy wycisnąć przez praskę. 












Poniżej propozycja podania. 
SMACZNEGO !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz